Panzanella z brzoskwiniami i burratą

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 3 duże pomidory i kilka gałązek małych
- 1 duża brzoskwinia
- 2-3 morele
- 2-3 kromki czerstwego chleba wiejskiego
- 6-7 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- łyżka octu sherry
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól morska
- pieprz
- łyżka musztardy francuskiej
- zest z cytryny
- 1 kulka burraty
- 20 g sera Pecorino Romano
- 20 g sera Grana Padano
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dwa pomidory kroimy w duże kawałki, wkładamy do sitka ustawionego na misce, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut
W tym czasie chleb kroimy w dużą kostkę. 3 ząbki czosnku miażdżymy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Gdy czosnek odda swój aromat, do oliwy dodajemy chleb smażymy na złoto. Na końcu grzanki doprawiamy zestem z cytryny i przekładamy na ręcznik papierowy.
Kroimy resztę pomidorów, morele i brzoskwinie. Wszystko wrzucamy razem do miśki. Ważne, żeby nie kroić moreli zbyt drobno, bo się rozpadną, a tego nie chcemy.
Z soku, który nam wyciekł z pomidorów, robimy sos. Dodajemy do niego wyciśnięty ząbek czosnku, ocet sherry i balsamico, musztardę, połowę posiekanej bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą.
Pomidory i morele zalewamy dressingiem i na końcu dodajemy grzanki aby jak najdłużej pozostały chrupiące. Sałatkę mieszamy, układamy na talerzu, na niej rozrywamy kulkę burraty. Całość polewamy oliwą i posypujemy listkami bazylii.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź