Panzanella z brzoskwiniami i burratą

Panzanella z brzoskwiniami i burratą
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 duże pomidory i kilka gałązek małych
  • 1 duża brzoskwinia
  • 2-3 morele
  • 2-3 kromki czerstwego chleba wiejskiego
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • łyżka octu sherry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska
  • pieprz
  • łyżka musztardy francuskiej
  • zest z cytryny
  • 1 kulka burraty
  • 20 g sera Pecorino Romano
  • 20 g sera Grana Padano

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dwa pomidory kroimy w duże kawałki, wkładamy do sitka ustawionego na misce, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut

W tym czasie chleb kroimy w dużą kostkę. 3 ząbki czosnku miażdżymy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Gdy czosnek odda swój aromat, do oliwy dodajemy chleb smażymy na złoto. Na końcu grzanki doprawiamy zestem z cytryny i przekładamy na ręcznik papierowy.

Kroimy resztę pomidorów, morele i brzoskwinie. Wszystko wrzucamy razem do miśki. Ważne, żeby nie kroić moreli zbyt drobno, bo się rozpadną, a tego nie chcemy.

Z soku, który nam wyciekł z pomidorów, robimy sos. Dodajemy do niego wyciśnięty ząbek czosnku, ocet sherry i balsamico, musztardę, połowę posiekanej bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą.

Pomidory i morele zalewamy dressingiem i na końcu dodajemy grzanki aby jak najdłużej pozostały chrupiące. Sałatkę mieszamy, układamy na talerzu, na niej rozrywamy kulkę burraty. Całość polewamy oliwą i posypujemy listkami bazylii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA