Sałatka z pieczonym łososiem, pomidorkami i szczypiorkowym sosem

Sałatka z pieczonym łososiem
Oceń przepis:
296 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia ze skórką
  • 2 łyżki skórki z limonki
  • szczypta pieprzu
  • tymianek
  • 2-3 łyżki oleju rydzowego
pęczek szczypiorku
50 ml oleju rydzowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od doprawienia łososia. Filet natrzyj pieprzem, skórką z limonki i czosnkiem. Polej olejem rydzowym i odstaw.

Przygotuj pieczone pomidorki. Pokrój je, posól, polej olejem rydzowym i dodaj świeże zioła w postaci tymianku. Pomidorki włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie zrób to samo z łososiem. Łososia piecz ok.15 minut, a pomidorki, aż puszczą sok i będą miękkie.

Przygotuj sos. Rozpocznij od pokrojenia szczypiorku. Dodaj sól. Rozgnieć szczypiorek za pomocą moździerza. Wrzuć ząbek czosnku. Dodaj sok z cytryny, olej rydzowy i dokładnie wymieszaj.
Do miski włóż mix sałat. Dorzuć pokrojoną rzodkiewkę, ogórka małosolnego, pieczone pomidorki, kawałki upieczonego łososia. Całość polej przygotowanym szczypiorkowym sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA