Paella z kurczakiem i warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.2)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 3 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka
- 400 g kurczaka zamarynowanego z oliwą
- papryką
- czosnkiem
- solą i pieprzem
- 1 czerwona papryka
- obrana
- pokrojona w paski
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 150 g młodego bobu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- max. 80 ml oliwy extra vergine (zużywać tylko tyle ile potrzeba na smażenie)
- sól
- szczypta szafranu
- cytryna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotowanie wywaru bezpośrednio przed robieniem paelli znacznie wydłuża czas przygotowań. Zawsze kiedy gotuję rosół, albo zupę, przygotowuję więcej wywaru, który zamrażam. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę i bób. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryż będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W