Potaje de lentejas con chorizo
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 listek laurowy
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 chorizo
- 2 plastry boczku
- 1 ziemniak
- 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 l wody
- oliwa
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebulę , seler, marchew kroimy w drobną kosteczkę, ziemniak w średniej wielkości kostkę. Chorizo kroimy w plastry grubości ok. 6 mm, a boczek w paski.
Rozgrzewamy w garnku ok. 3-4 łyżek oliwy. Jak tylko lekko się podgrzeje, wrzucamy do niej cebulę i pokrojony drobno czosnek. Podsmażamy, aż zmięknie. Następnie dodajemy marchewkę, seler, listek laurowy, boczek i chorizo. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zarumienią, dodajemy obie papryki i podsmażamy. Mieszamy dokładnie, aż całość pokryje się papryką. Następnie dodajemy soczewicę odsączoną z wody, zalewamy świeżą wodą tak, by pokryła zawartość garnka. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy ziemniak, przykrywamy i gotujemy aż ziemniak będzie miękki, a soczewica dogotowana. Doprawiamy do smaku i serwujemy gorące.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź