Potaje de lentejas con chorizo

Potaje de lentejas con chorizo
Oceń przepis:
94 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 listek laurowy
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 chorizo
  • 2 plastry boczku
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 l wody
  • oliwa
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Cebulę , seler, marchew kroimy w drobną kosteczkę, ziemniak w średniej wielkości kostkę. Chorizo kroimy w plastry grubości ok. 6 mm, a boczek w paski.

Rozgrzewamy w garnku ok. 3-4 łyżek oliwy. Jak tylko lekko się podgrzeje, wrzucamy do niej cebulę i pokrojony drobno czosnek. Podsmażamy, aż zmięknie. Następnie dodajemy marchewkę, seler, listek laurowy, boczek i chorizo. Podsmażamy, aż warzywa lekko się zarumienią, dodajemy obie papryki i podsmażamy. Mieszamy dokładnie, aż całość pokryje się papryką. Następnie dodajemy soczewicę odsączoną z wody, zalewamy świeżą wodą tak, by pokryła zawartość garnka. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy ziemniak, przykrywamy i gotujemy aż ziemniak będzie miękki, a soczewica dogotowana. Doprawiamy do smaku i serwujemy gorące.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA