Bunuelos de bacalao
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 1 jajo
- ok. 100-120 g mąki
- 15 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- ok. 120 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka pietruszki
- oliwa
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dorsza smażymy lub gotujemy na parze, odkładamy do przestudzenia.
Czosnek i pietruszkę siekamy bardzo drobno.
Rybę przekładamy do miksera, dodajemy nać i czosnek, doprawiamy solą. Krótko miksujemy razem, następnie dodajemy mąkę, jajo, mleko, proszek do pieczenia. Miksujemy niezbyt długo, nie zależy nam na gładkiej paście.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, powinno jej być tyle, by swobodnie pływały w niej pulpeciki. Nakładamy porcjami masę rybną za pomocą dwóch łyżek stołowych bezpośrednio do gorącego tłuszczu. Temperatura oliwy nie powinna być zbyt wysoka, żeby pulpeciki się nie spaliły, ani zbyt niska, bo nasiąkną tłuszczem. Smażymy kuleczki, aż nabiorą ładnego, lekko złotego koloru. Odsączamy na talerzu z ręcznikiem papierowym i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź