Łosoś zapiekany w suflecie marchewkowym z pomarańczową papryką grillowaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 0,5 fileta z łososia (w całości)
- 0,5 kg marchwi
- 2 cebule
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
- 3 gałązki rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do foremki lub brytfanki włóż łososia, posól, a na wierzch połóż 3 gałązki rozmarynu. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Marchew i cebulę obierz i ugotuj na miękko. Następnie odcedź i przetrzyj przez sito lub zmiksuj dokładnie i odstaw do ostygnięcia. W rondelku rozpuścić masło, dodaj mąkę i smaż, aby nabrała złotego koloru. Wlej zimne mleko, stale mieszając i zagotuj, żeby masa miała konsystencję gęstego budyniu. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do zasmażki dodaj przetarte warzywa, pianę oraz żółtka i szybko wymieszaj. Masę wylej na łososia w formie i wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj z papryką grillowaną - patrz oddzielny przepis.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia koszerna
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W