Żółta papryka nadziewana kuskusem i granulatem sojowym z plastrem żółtego sera

Nadziewana żółta papryka
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 4 duże żółte papryki
  • 1 szklanka kuskus
  • 1 szklanka granulatu sojowego
  • 0,5 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 ząbki posiekanego drobno czosnku
  • 0,25 szklanki oleju kukurydzianego
  • 8 plastrów żółtego sera na podpuszczce mikrobiologicznej
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na oleju podsmaż pociętą w kostkę cebulę. Kuskus wymieszaj z granulatem, dodaj kukurydzę, orzechy, rodzynki, czosnek, przyprawy i cebulę i około 0,5 szklanki wody. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw.
Paprykę przekrój wzdłuż i wykrój z niej gniazda nasienne, uważając, by nie wyrwać części z ogonkiem. Napełnij farszem połówki papryki równo z brzegiem. Farsz podczas zapiekania zwiększy swoją objętość. Ułóż papryki w formie, tak, by ściśle do siebie przylegały i zapiecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C. Co jakiś czas podlewaj paroma łyżkami wody. Zaraz po wyjęciu ułóż na każdej połówce gruby plaster sera.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA