Żółta papryka nadziewana kuskusem i granulatem sojowym z plastrem żółtego sera
Oceń przepis:
Przygotował:
Malka Kafka
- Seria kulinarna:
- Koszer macher (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koszerna
Składniki:
- 4 duże żółte papryki
- 1 szklanka kuskus
- 1 szklanka granulatu sojowego
- 0,5 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 duża cebula
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 2 ząbki posiekanego drobno czosnku
- 0,25 szklanki oleju kukurydzianego
- 8 plastrów żółtego sera na podpuszczce mikrobiologicznej
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oleju podsmaż pociętą w kostkę cebulę. Kuskus wymieszaj z granulatem, dodaj kukurydzę, orzechy, rodzynki, czosnek, przyprawy i cebulę i około 0,5 szklanki wody. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw.
Paprykę przekrój wzdłuż i wykrój z niej gniazda nasienne, uważając, by nie wyrwać części z ogonkiem. Napełnij farszem połówki papryki równo z brzegiem. Farsz podczas zapiekania zwiększy swoją objętość. Ułóż papryki w formie, tak, by ściśle do siebie przylegały i zapiecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C. Co jakiś czas podlewaj paroma łyżkami wody. Zaraz po wyjęciu ułóż na każdej połówce gruby plaster sera.
Paprykę przekrój wzdłuż i wykrój z niej gniazda nasienne, uważając, by nie wyrwać części z ogonkiem. Napełnij farszem połówki papryki równo z brzegiem. Farsz podczas zapiekania zwiększy swoją objętość. Ułóż papryki w formie, tak, by ściśle do siebie przylegały i zapiecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C. Co jakiś czas podlewaj paroma łyżkami wody. Zaraz po wyjęciu ułóż na każdej połówce gruby plaster sera.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia koszerna
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W