Rillette de canard
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kaczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 udka kacze
- 2 piersi kacze
- ok. 200-250 ml dobrego białego wina wytrawnego
- ok. 1 szklanki gęsiego smalecu (można kupić gęsi tłuszcz i wytopić)
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 4 małe gałązki rozmarynu
- Kilka gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku w łupinkach
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Udka i piersi dokładnie nacieramy solą i wraz z ziołami przekładamy do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Gęsi smalec roztapiamy, dodajemy wszystkie przyprawy i mięso z kaczki. Zalewamy winem i wstawiamy na bardzo mały gaz lub do pieca ustawionego na temperaturę 100-110 stopni i gotujemy w tłuszczu ok. 3 godzin. Mięso musi całkowicie odchodzić od kości i być mięciutkie.
Udka i piersi wyciągamy z tłuszczu, lekko studzimy i za pomocą np. dwóch widelców dzielimy na włókna. Tłuszcz z gotowania odcedzamy i wkładamy do niego całe obrane od kości mięso. Mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i rozkładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń ceramicznych.
Serwujemy z winem i świeżym pieczywem.
Gęsi smalec roztapiamy, dodajemy wszystkie przyprawy i mięso z kaczki. Zalewamy winem i wstawiamy na bardzo mały gaz lub do pieca ustawionego na temperaturę 100-110 stopni i gotujemy w tłuszczu ok. 3 godzin. Mięso musi całkowicie odchodzić od kości i być mięciutkie.
Udka i piersi wyciągamy z tłuszczu, lekko studzimy i za pomocą np. dwóch widelców dzielimy na włókna. Tłuszcz z gotowania odcedzamy i wkładamy do niego całe obrane od kości mięso. Mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i rozkładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń ceramicznych.
Serwujemy z winem i świeżym pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W