Naleśniki czekoladowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Naleśniki:
łyżka masła
40 g czekolady
miarka mleka
2 jajka
50 g cukru
łyżeczka wanilii
125 g mąki
Sos czekoladowy:
miarka śmietany 36%
225 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wlać śmietanę i wrzucić czekoladę do rondla i delikatnie podgrzewać, aż czekolada się roztopi, a masa stanie się gładka. W razie potrzeby rozrzedzić śmietaną. Umieścić masło, czekoladę i mleko w rondlu i zagrzać, żeby się rozpuściły. Utrzeć w misce jajka z cukrem. Dodać wanilię, a potem mąkę. Wmieszać masę czekoladową. Przecedzić do dzbanka i odstawić na pół godziny. W razie potrzeby rozrzedzić mlekiem lub wodą do konsystencji rzadkiej śmietany. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (o ile nie mamy patelni typu non-stick).
Nadziać naleśniki plasterkami banana lub truskawkami oraz słodką śmietaną cynamonową. Najładniejsze są złożone w trójkąt. Polać sosem czekoladowym.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W