Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:



Naleśniki:
łyżka masła
40 g czekolady
miarka mleka
2 jajka
50 g cukru
łyżeczka wanilii
125 g mąki

Sos czekoladowy:
miarka śmietany 36%
225 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Wlać śmietanę i wrzucić czekoladę do rondla i delikatnie podgrzewać, aż czekolada się roztopi, a masa stanie się gładka. W razie potrzeby rozrzedzić śmietaną. Umieścić masło, czekoladę i mleko w rondlu i zagrzać, żeby się rozpuściły. Utrzeć w misce jajka z cukrem. Dodać wanilię, a potem mąkę. Wmieszać masę czekoladową. Przecedzić do dzbanka i odstawić na pół godziny. W razie potrzeby rozrzedzić mlekiem lub wodą do konsystencji rzadkiej śmietany. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (o ile nie mamy patelni typu non-stick).
Nadziać naleśniki plasterkami banana lub truskawkami oraz słodką śmietaną cynamonową. Najładniejsze są złożone w trójkąt. Polać sosem czekoladowym.


Laura Calder

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA