Ciasto ziemniaczane
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- pół litra gęstej śmietany
- sól i pieprz
- 1 – 2 garście posiekanego tymianku i rozmarynu
- stopione masło
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°. wyłożyć 20-centymetrową formę papierem posmarowanym masłem. Obrać ziemniaki i pokroić na cienkie plasterki, po czym wrzucić do miski ze śmietaną, żeby nasiąkły. Wyjąć ziemniaki i ułożyć warstwami w formie, przesypując ziołami. Posmarować drugi arkusz papieru masłem i zakryć ziemniaki posmarowaną stroną. Obciążyć ziemniaki ciężkim naczyniem. Piec do miękkości, przez 60 – 90 min. Ostudzić i pokroić prostokąty lub w kliny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W