Ciasto ziemniaczane

Ciasto ziemniaczane
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • pół litra gęstej śmietany
  • sól i pieprz
  • 1 – 2 garście posiekanego tymianku i rozmarynu
  • stopione masło

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°. wyłożyć 20-centymetrową formę papierem posmarowanym masłem. Obrać ziemniaki i pokroić na cienkie plasterki, po czym wrzucić do miski ze śmietaną, żeby nasiąkły. Wyjąć ziemniaki i ułożyć warstwami w formie, przesypując ziołami. Posmarować drugi arkusz papieru masłem i zakryć ziemniaki posmarowaną stroną. Obciążyć ziemniaki ciężkim naczyniem. Piec do miękkości, przez 60 – 90 min. Ostudzić i pokroić prostokąty lub w kliny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA