Zupa vichyssoise
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 obrane i pokrojone ziemniaki
- 4 umyte i pokrojone pory
- cienko pokrojona nać z 2 selerów
- woda mineralna Vichy
- sól i pieprz
- 60 ml gęstej śmietany lub mleka
- posiekany szczypiorek do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włożyć warzywa do garnka. Zalać je wodą mineralną. Posolić, popieprzyć, zakryć, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż zmiękną. Zmiksować i przetrzeć do szklanej miski. Rozrzedzić śmietaną. Ostudzić i zamrozić. Przed podaniem rozrzedzić zupę wodą mineralną bądź mlekiem (lub bulionem z kury – rzecz jasna nie dla jaroszów!). Sprawdzić smak. Posypać szczypiorkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W