Rybne tagine z kaszą bulgur

Rybne tagine
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 100 g cebuli
  • 600 g mięsa suma
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 5 łodyżek natki pietruszki
  • 5 łodyżek kolendry plus porcja do posypania
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 1 kiszona cytryna (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 czarnych oliwek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W malakserze zmiksować czosnek, imbir, papryczkę chili, pomidory, natkę pietruszki i kolendry. Dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, kiszoną cytrynę pokrojoną na osiem części, sok z jednej cytryny oraz kmin rzymski, wymieszać i przełożyć do miski.

Do miski dodać mięso suma pokrojone na duże kawałki. Wstawić do lodówki na 30 minut do zamarynowania.

Po tym czasie w płaskim rondlu podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i podsmażyć razem. Mięso suma wyjąć i dodać do rondla marynatę. Podlać 200 ml bulionu lub wodą. Dusić całość przez 5 minut. Dodać kawałki ryby.

Z foli aluminiowej zrobić na rondlu „czapę” w kształcie pokrywki do tagine. Zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Po tym czasie, zdjąć pokrywkę całość posypać świeżą kolendrą i oliwkami. Podawać z kaszą bulgur lub ryżem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA