Rybne tagine z kaszą bulgur
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 100 g cebuli
- 600 g mięsa suma
- 4 ząbki czosnku
- 10 g imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 2 dojrzałe pomidory
- 5 łodyżek natki pietruszki
- 5 łodyżek kolendry plus porcja do posypania
- oliwa
- sok z cytryny
- 1 kiszona cytryna (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka soli
- 20 czarnych oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W malakserze zmiksować czosnek, imbir, papryczkę chili, pomidory, natkę pietruszki i kolendry. Dodać 4 łyżki oliwy z oliwek, kiszoną cytrynę pokrojoną na osiem części, sok z jednej cytryny oraz kmin rzymski, wymieszać i przełożyć do miski.
Do miski dodać mięso suma pokrojone na duże kawałki. Wstawić do lodówki na 30 minut do zamarynowania.
Po tym czasie w płaskim rondlu podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i podsmażyć razem. Mięso suma wyjąć i dodać do rondla marynatę. Podlać 200 ml bulionu lub wodą. Dusić całość przez 5 minut. Dodać kawałki ryby.
Z foli aluminiowej zrobić na rondlu „czapę” w kształcie pokrywki do tagine. Zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Po tym czasie, zdjąć pokrywkę całość posypać świeżą kolendrą i oliwkami. Podawać z kaszą bulgur lub ryżem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź