Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 600 g filetu z sandacza
- 180 g plastrów wędzonego łososia
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 100 g selera
- 100 g cebuli
- 100 g pieczarek
- 100 g marchwi
- ½ szklanki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oregano
- 8 szt. suszonych pomidorów w oliwie
- 1 posiekany ząbek czosnku
- ½ kostki masła
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- 1 roztrzepane jajko
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sandacza oczyścić z żebrowych ości i ewentualnych łusek. Przyprawić. Warzywa pokroić w słomkę. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać kolejno selera, marchew, pieczarki, posiekane pomidory, czosnek i oregano. Dusić aż będą półtwarde i dodać natkę pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Na rozmrożony płat ciasta rozłożyć plastry łososia, na to warstwę warzyw. Na warzywa ułożyć rybę i całość zwinąć jak roladę, zakładając pod spód brzegi ciasta. Kulebiaka ułożyć na pergaminie i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Przed podaniem kroić w grube plastry i podawać polane gorącym masłem z sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W