Smażone karasie z sałatką pomidorową
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 4 większe lub 6 mniejszych karasi
- mąka pszenna do oprószenia ryb
- olej rzepakowy do smażenia ryb
- 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
- 1 średnia cebula biała
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 50 g prażonych pestek słonecznika lub płatków migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 80 g parmezanu
- 100 ml oleju rzepakowego
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pesto z pietruszki. Najpierw upraż pestki słonecznika lub płatki migdałów, następnie daj im ostygnąć. Parmezan pokrój na mniejsze kostki i przełóż do blendera, miksuj pulsacyjnie, aż zrobi się miazga. Opłukaną i osuszoną natkę pietruszki pokrój z grubsza (część bez grubych łodyg)
Przełóż do blendera. Dodaj około 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego.
Dodaj 2 ząbki czosnku. Dolej około 100 ml oleju rzepakowego. Miksuj wszystko pulsacyjnie, aż się połączy. Pesto gotowe!
Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż w misce. Cebulę pokrój na ćwierć plasterki i osól, następnie przełóż do miski. Do miski dodaj kilka łyżek pesto i wymieszaj wszystko razem.
Oczyszczone karasie ponacinaj ukośnie i osól delikatnie, następnie obtocz w mące. Rozgrzej patelnię i wylej na nią olej rzepakowy. Smaż karasie z obu stron kilka minut, sprawdzając termometrem czy osiągnęły już odpowiednią temperaturę 74 stopnie C.
Wyłóż na talerz sałatkę a na nią karasie. Podawaj z ćwiartką cytryny i świeżym pieczywem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź