Ryż z mlekiem kokosowym, pistacjami, mango i citrus powder
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Bez reszty. Kuchnia Zero Waste (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu, jakikolwiek rodzaj
- 400 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki solonych pistacji, obranych z łupinek i pokruszonych
- 3 łyżki wody różanej (opcjonalnie)
- mango, obrane i pokrojone w kostkę
Citrus powder:
- sparzone skórki z 2 cytryn
- sparzone skórki z 2 limonek
- sparzone skórki z 2 pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż zalej mlekiem kokosowym, dodaj miód, gotuj na małym ogniu ok. 15 min., aż zacznie się rozpadać. Często mieszaj, żeby się nie przypalił. Do ciepłego ryżu dodaj wodę różaną.
Przygotuj citrus powder. Skórki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 70 stopni, ok. 1,5 godziny lub do momentu, aż będą suche. Zmiel w młynku do kawy na puder.
Ryż podawaj z pistacjami, mango i posyp citrus powder.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W