Zapiekanka pasterska
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 500 g pieczonej łopatki (z przepisu na wolno pieczoną łopatkę)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3-4 gałązki tymianku
- 2 marchewki
- 200 ml pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- sól i pieprz
Na wierzch:
- 500 g mączystych ziemniaków
- 500 g miąższu z dyni
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną pieczoną łopatkę i podsmażyć. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i sos. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
W tym czasie obrane ziemniaki i dynię pokrojoną na duże kawałki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu dodać masło, śmietanę i mleko i ubić na gładkie puree. Najlepiej lekko zmiksować blenderem.
Podduszone mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć puree z ziemniaków i dyni i kilka razy przeciągnąć wzdłuż widelcem, aby powstały rowki.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C i wstawić zapiekankę na 25-30 minut, aż puree będzie lekko przypieczone z wierzchu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź