Befsztyk na różne sposoby
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- befsztyki z polędwicy wołowej grube na 3 cm
- olej do smażenia
- pieprz
- sól gruboziarnista
- oliwa extra vergine
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Befsztyki spłaszczyć, rozgniatając lekko dłonią. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Dla każdej ze stron - najpierw na mocnym ogniu, potem zmniejszyć moc. Przyjmuje się czas smażenia po ok. 2-3 minuty z każdej strony dla befsztyka krwistego, po 4-5 minut na stronę dla średnio wysmażonego i ok. 7-8 minut na stronę dla mocno wysmażonego. Aby befsztyk pozostał soczysty nie należy go smażyć długo. Przed podaniem posypać grubą solą i skropić oliwą extra vergine.
Befsztyk z ostrygami
W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć świeżą ostrygę. Smażyć krótko z obu stron tak, by befsztyk pozostał krwisty, a ostryga surowa. Długo smażone mięso zacznie się kurczyć i ostryga się wysunie z kieszonki. Przed podaniem skropić sosem sojowym.
Befsztyk z kremem truflowym
W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć łyżeczkę kremu truflowego (dostępny gotowy w słoikach, w delikatesach). Smażyć krótko z obu stron tak, by befsztyk pozostał krwisty lub średnio wysmażony. Można podawać ze smażonymi grzybami.
Befsztyk z roquefortem
Roquefort schłodzić w lodówce. W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć kawałek sera. Smażyć z obu stron, tak by befsztyk pozostał krwisty lub średnio wysmażony.
Befsztyk z tłuczonym pieprzem
Ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego utłuc na grubo w moździerzu. Dodać pieprz czerwony, wymieszać. Befsztyk obłożyć z obu stron mieszanką z różnych gatunków pieprzu. Smażyć z obu stron.
Befsztyk z ostrygami
W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć świeżą ostrygę. Smażyć krótko z obu stron tak, by befsztyk pozostał krwisty, a ostryga surowa. Długo smażone mięso zacznie się kurczyć i ostryga się wysunie z kieszonki. Przed podaniem skropić sosem sojowym.
Befsztyk z kremem truflowym
W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć łyżeczkę kremu truflowego (dostępny gotowy w słoikach, w delikatesach). Smażyć krótko z obu stron tak, by befsztyk pozostał krwisty lub średnio wysmażony. Można podawać ze smażonymi grzybami.
Befsztyk z roquefortem
Roquefort schłodzić w lodówce. W befsztyku naciąć poziomo niedużą kieszonkę. Do środka każdego włożyć kawałek sera. Smażyć z obu stron, tak by befsztyk pozostał krwisty lub średnio wysmażony.
Befsztyk z tłuczonym pieprzem
Ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego utłuc na grubo w moździerzu. Dodać pieprz czerwony, wymieszać. Befsztyk obłożyć z obu stron mieszanką z różnych gatunków pieprzu. Smażyć z obu stron.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W