Najprostsze kotlety mielone
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Kotlety mielone
Składniki:
- 0,5 kg mielonej łopatki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bułka namoczona w mleku
- bułka tarta
- masło do cebuli
- olej lub smalec do smażenia
- jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, żeby zmiękła. Cebulę drobno kroimy, przesmażamy chwilę na 1 łyżce oleju, żeby zrobiła się szklista. Przekładamy ją do mięsa. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku, dodajemy odciśniętą bułkę, przyprawy i jajo. Dłońmi dokładnie mieszamy mięso. Mokrymi rękoma formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące z zewnątrz i soczyste, ale dopieczone w środku. Podajemy z buraczkami i ziemniakami.
Można je mrozić, a w lodówce wytrzymają ok. 3 dni.
Można je mrozić, a w lodówce wytrzymają ok. 3 dni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kotlety mielone
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W