Kotlety z kapusty
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Kotlety mielone
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg kapusty białej
- 2 czerstwe kajzerki
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 cebula
- olej
- ½ pęczka koperku
- mleko
- bułka tarta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kajzerki zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do namoczenia, następnie porządnie odciskamy na sicie.
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do lekko posłodzonego i osolonego wrzątku. Gotujemy, aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Dokładnie odsączamy i szatkujemy najdrobniej jak się da lub razem z bułkami wkładamy do malaksera i miksujemy na dość gładką masę.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy ją na 1-2 łyżkach oleju i dodajemy do masy.
Do całości dodajemy jajo, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt luźne dosypujemy bułkę tartą. Następnie formujemy zgrabne kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kotlety mielone
Kuchnia polska
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W