Galettes, czyli naleśniki z mąki gryczanej na słono i na słodko

Galettes, czyli naleśniki z mąki gryczanej na słono i na słodko
Oceń przepis:
61 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki gryczanej
  • 3 jajka od kury z wolnego wybiegu
  • płaska łyżeczka soli
  • woda o temperaturze pokojowej
dodatki słone:
4 cienkie plasterki szynki wiejskiej
  • 100 g startego sera Comte
  • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
  • 2 plastry roladki koziego sera
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • świeży tymianek
  • pieprz
  • masło klarowane
  • 50 g roztopionego solonego masła
sałata:
  • liście sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ¼ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
dodatki słodkie:
  • 2 jabłka
  • Calvados
słony karmel:
  • 100 g cukru
  • 20 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę gryczaną. Zrób wgłębienie i wbij 3 jajka. Roztrzep je widelcem, a następnie wymieszaj z mąką. Wlej stopniowo wodę cały czas ubijając trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą gęstą masę. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę, a najlepiej na kilka godzin.

Po tym czasie dolej więcej wody i wymieszaj. Ciasto powinno być rzadsze i mieć jednolitą konsystencję. Smaż galettes na rozgrzanej patelni do naleśników, na maśle klarowanym, do wyczerpania ciasta.

Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Zdejmij z patelni i odstaw.

Rozgrzej patelnię. Włóż jeden usmażony naleśnik, na środku ułóż dwa plastry szynki, zetrzyj trochę sera i przełóż jedno sadzone jajko. Zawiń brzegi na kwadrat i wysmaruj je roztopionym solonym masłem przy pomocy pędzelka. Zetrzyj jeszcze trochę sera dookoła jajka. Smaż kilka minut i wyjmij ostrożnie z patelni. Powtórz tą samą czynność z kolejnymi naleśnikami i jajkiem.

Na innej rozgrzanej patelni połóż usmażony naleśnik. Na środku połóż jeden plaster koziego sera i zawiń brzegi na kwadrat. Wysmaruj brzegi roztopionym masłem i posyp świeżym tymiankiem. Smaż kilka minut, aż ser zacznie się lekko roztapiać. Wyciągnij galette z patelni i przełóż na talerz. Polej miodem. Serwuj galettes z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Do galettes polecam francuski schłodzony cydr „brut” (czyli wytrawny).

Na słodko:

Słony karmel - na zimną patelni wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj podgrzewania i nie dotykaj cukru.

Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli używasz zwykłego masła, na tym etapie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekać chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Obierz jabłka i pokrój je w ósemki. Podsmaż je na maśle na złoto. Pod koniec wlej calvados i flambiruj. Podgrzej resztę usmażonych galettes na patelni. Serwuj z duszonymi jabłkami i słonym karmelem.

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA