Wiązana ryba

Wiązana ryba
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Rozpuścić masło na patelni. Wrzucić cebulę, por, seler i marchewkę, obsmażać, aż zmiękną i zaczną się karmelizować, przez 25 – 30 min. W tym czasie odfiletować rybę. Można zostawić ogon w jednym z filetów. Łeb i ości wyrzucić bądź zachować na wywar.
Rozgrzać piekarnik do 220°C wraz z blachą (na rozgrzanej blasze skórka pozostanie chrupka). Kiedy warzywa będą gotowe, zalać je winem i odparować, aż staną się lepkie, przez 5 – 7 min. Posolić i popieprzyć. Zdjąć z gazu, wmieszać krewetki i tymianek, odstawić.
Rozgrzać olej na patelni na tyle dużej, żeby pomieściła oba filety. Wrzucić rybę na skwierczący olej skórą do dołu na ok. 3 min, żeby stała się chrupka. Wyjąć.
Wyjąć gorącą blachę z piekarnika. Spryskać olejem. Ułożyć na niej flet, skórą do dołu. Na wierzch położyć nadzienie. Zakryć drugim filetem, skórą do góry. Wsunąć 3 kawałki sznurka w odpowiednich odstępach i związać rybę. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok. 10 min.
Wyjąć z piekarnika, zsunąć rybę na półmisek, nie zdejmując sznurków, i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA