Rybny szisz kebab, ziemniaki zasmażone w jogurcie i sałatka z pęczakiem i granatem

Rybny szisz kebab
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety rybne zmiel w maszynce do mielenia mięsa dwa, trzy razy i przełóż do miski. Dopraw solą. Do moździerza wsyp sezam, fenkuł, kolendrę, sumak i paprykę. Przyprawy utrzyj na jednolitą masę, dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Przytnij trawę cytrynową, tak aby zmieściła się na patelni i obklej ją mięsem.
Na koniec mięso na trawie zwilż wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie zgrilluj szaszłyki na patelni grillowej wyścielonej papierem do pieczenia, żeby nie przywarły.
Przygotuj sałatkę. Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój go i włóż do miski.
Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i miąższ z awokado.
Następnie wyciśnij do miski sok z pomarańczy i dolej oliwę.
Dodaj orzechy, natkę pietruszki, miętę, owoce granatu i pęczak. Sałatkę dopraw solą i wymieszaj. Dodaj sezam i łyżkę jogurtu.
Przygotuj ziemniaki. Ugotowane ziemniaki pokrój i smaż na oleju, na patelni. Dopraw je kminem, pastą harrisa. Dodaj jogurt i duś 10 minut. Podawaj z sziszę i sałatką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA