Rybny szisz kebab, ziemniaki zasmażone w jogurcie i sałatka z pęczakiem i granatem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 600 g filetów rybnych (łosoś i troć)
- szczypta soli
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka fenkułu
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka sumaku
- łyżeczka ostrej papryki
- 5 pałek trawy cytrynowej
- Zasmażane ziemniaki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- łyżeczka kminu
- 2 łyżeczki pasty harrisa
- 150 g jogurtu naturalnego
- Sałatka:
- 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku
- czerwona cebula
- ogórek
- awokado
- pomarańcza
- 50 ml oliwy
- łyżka orzechów włoskich
- natka pietruszki
- mięta
- granat
- szczypta soli
- łyżka sezamu
- łyżka jogurtu naturalnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety rybne zmiel w maszynce do mielenia mięsa dwa, trzy razy i przełóż do miski. Dopraw solą. Do moździerza wsyp sezam, fenkuł, kolendrę, sumak i paprykę. Przyprawy utrzyj na jednolitą masę, dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Przytnij trawę cytrynową, tak aby zmieściła się na patelni i obklej ją mięsem.
Na koniec mięso na trawie zwilż wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie zgrilluj szaszłyki na patelni grillowej wyścielonej papierem do pieczenia, żeby nie przywarły.
Przygotuj sałatkę. Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój go i włóż do miski.
Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i miąższ z awokado.
Następnie wyciśnij do miski sok z pomarańczy i dolej oliwę.
Dodaj orzechy, natkę pietruszki, miętę, owoce granatu i pęczak. Sałatkę dopraw solą i wymieszaj. Dodaj sezam i łyżkę jogurtu.
Przygotuj ziemniaki. Ugotowane ziemniaki pokrój i smaż na oleju, na patelni. Dopraw je kminem, pastą harrisa. Dodaj jogurt i duś 10 minut. Podawaj z sziszę i sałatką. Smacznego!
Przytnij trawę cytrynową, tak aby zmieściła się na patelni i obklej ją mięsem.
Na koniec mięso na trawie zwilż wodą i wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie zgrilluj szaszłyki na patelni grillowej wyścielonej papierem do pieczenia, żeby nie przywarły.
Przygotuj sałatkę. Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój go i włóż do miski.
Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i miąższ z awokado.
Następnie wyciśnij do miski sok z pomarańczy i dolej oliwę.
Dodaj orzechy, natkę pietruszki, miętę, owoce granatu i pęczak. Sałatkę dopraw solą i wymieszaj. Dodaj sezam i łyżkę jogurtu.
Przygotuj ziemniaki. Ugotowane ziemniaki pokrój i smaż na oleju, na patelni. Dopraw je kminem, pastą harrisa. Dodaj jogurt i duś 10 minut. Podawaj z sziszę i sałatką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W