Ryba w cieście z Amritsaru

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 600 g filetów białych ryb (próbowałam tego przepisu z wieloma różnymi gatunkami ryb i wiele z nich się świetnie sprawdza)
- olej roślinny do smażenia
- 1½ łyżeczki chaat masala
Marynata:
- 30 g ząbków czosnku, obranych
- 30 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki
- 1¾ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka czerwonej chili w proszku
- 1 łyżeczka kminku indyjskiego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1½ łyżki wody
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Włóż rybę do niemetalowej miski.
Zmiksuj imbir, czosnek, sok z cytryny, wodę i przyprawy (bez kminku indyjskiego) na gładką pastę (to bardzo ważne). Wymieszaj z kminkiem indyjskim. Dodaj rybę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do zamarynowania na 1 godzinę.
Zmieszaj mąkę ryżową z mąką z ciecierzycy i posyp nią rybę. Zostaw na kolejne 10 minut.
Rozgrzej dużo oleju w dużym woku albo rondlu. Temperatura powinna wynosić 190ºC. Można to też zrobić we frytkownicy.
Wrzucaj do oleju po jednym kawałku ryby. Powinny od razu skwierczeć. Nie wrzuć zbyt wiele naraz. Smaż na złocisty kolor, 2-3 minuty. Odsącz i połóż na ręczniku papierowym.
Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami ryb. Posyp chaat masala i serwuj.
Zmiksuj imbir, czosnek, sok z cytryny, wodę i przyprawy (bez kminku indyjskiego) na gładką pastę (to bardzo ważne). Wymieszaj z kminkiem indyjskim. Dodaj rybę i dokładnie wymieszaj. Zostaw do zamarynowania na 1 godzinę.
Zmieszaj mąkę ryżową z mąką z ciecierzycy i posyp nią rybę. Zostaw na kolejne 10 minut.
Rozgrzej dużo oleju w dużym woku albo rondlu. Temperatura powinna wynosić 190ºC. Można to też zrobić we frytkownicy.
Wrzucaj do oleju po jednym kawałku ryby. Powinny od razu skwierczeć. Nie wrzuć zbyt wiele naraz. Smaż na złocisty kolor, 2-3 minuty. Odsącz i połóż na ręczniku papierowym.
Powtórz czynności z pozostałymi kawałkami ryb. Posyp chaat masala i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W