Krem z brokułów ze słonecznikiem i bazylią

Krem z brokułów ze słonecznikiem i bazylią
Oceń przepis:
57 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Daria Ładocha

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • ćwiartka średniego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu mielonego
  • garść zielonej pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 l wody
  • 3 kopiaste łyżki prażonego słonecznika
  • doniczka bazylii
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę, pora i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie w dużym garnku.
Wszystkie jarzyny obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (pora pokrój na cienkie plasterki), dodaj do garnka, zalej 1 litrem wody i gotuj 15 minut.
Następnie dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek i zupę zmiksuj na krem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej trochę wody. Dodaj śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Przed podaniem posyp prażonym słonecznikiem oraz liśćmi bazylii usmażonymi na oleju na chrupiąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA