Krem z brokułów ze słonecznikiem i bazylią
Oceń przepis:
Przygotował:
Daria Ładocha
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 brokuł podzielony na różyczki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek białej części pora
- ćwiartka średniego selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu mielonego
- garść zielonej pietruszki lub koperku
- 2 łyżki śmietany
- 1 l wody
- 3 kopiaste łyżki prażonego słonecznika
- doniczka bazylii
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę, pora i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oliwie w dużym garnku.
Wszystkie jarzyny obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (pora pokrój na cienkie plasterki), dodaj do garnka, zalej 1 litrem wody i gotuj 15 minut.
Następnie dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek i zupę zmiksuj na krem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej trochę wody. Dodaj śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Przed podaniem posyp prażonym słonecznikiem oraz liśćmi bazylii usmażonymi na oleju na chrupiąco.
Wszystkie jarzyny obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (pora pokrój na cienkie plasterki), dodaj do garnka, zalej 1 litrem wody i gotuj 15 minut.
Następnie dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę lub koperek i zupę zmiksuj na krem.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej trochę wody. Dodaj śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach zupy. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Przed podaniem posyp prażonym słonecznikiem oraz liśćmi bazylii usmażonymi na oleju na chrupiąco.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W