Bulion na resztkach pieczonego drobiu

Bulion na resztkach pieczonego drobiu
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • resztki pieczonego drobiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 suszone pomidory (nie z zalewy)
  • 4 suszone grzyby
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • zielona część pora
  • mały kawałek selera
  • 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • kilka gałązek tymianku
  • olej
Do podania:
  • nać pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa korzeniowe, tj. marchew, seler i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Dorzucamy czosnek w łupinach, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40 minut.  Po tym czasie dokładamy resztki z kurczaka lub innego pieczonego drobiu i pieczemy razem ok. 20 minut.

Przekładamy warzywa i kości do dużego garnka, dokładamy por, ziele angielskie, suszone grzyby, pomidory, gałązki tymianku, listki laurowe i pieprz. Zalewamy wodą na wysokość wsadu. Gotujemy na małym gazie minimum 2 h albo dłużej.

Zbieramy szumowiny, doprawiamy solą i przecedzamy. Serwujemy w małych bulionówkach albo w filiżankach jako starter przed obiadem lub w formie rozgrzewającego bulionu z kawałkami pokrojonych drobniej warzyw z bulionu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA