Bulion na resztkach pieczonego drobiu
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- resztki pieczonego drobiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 suszone pomidory (nie z zalewy)
- 4 suszone grzyby
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- zielona część pora
- mały kawałek selera
- 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- kilka gałązek tymianku
- olej
Do podania:
- nać pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe, tj. marchew, seler i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Dorzucamy czosnek w łupinach, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40 minut. Po tym czasie dokładamy resztki z kurczaka lub innego pieczonego drobiu i pieczemy razem ok. 20 minut.
Przekładamy warzywa i kości do dużego garnka, dokładamy por, ziele angielskie, suszone grzyby, pomidory, gałązki tymianku, listki laurowe i pieprz. Zalewamy wodą na wysokość wsadu. Gotujemy na małym gazie minimum 2 h albo dłużej.
Zbieramy szumowiny, doprawiamy solą i przecedzamy. Serwujemy w małych bulionówkach albo w filiżankach jako starter przed obiadem lub w formie rozgrzewającego bulionu z kawałkami pokrojonych drobniej warzyw z bulionu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź