Bulion na karpiu z pulpecikami z mięsa karpia
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Pulpety:
- 1 kg świeżego nacinanego fileta z karpia ze skórą
- 1 czerstwa bułka lub bułka tarta
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula biała
- 1 marchewka
- jajko (opcjonalnie)
- koperek
- 50 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
Bulion:
- 2 pałki selera naciowego
- 1 duża cebula czerwona
- 1 duża marchew
- skóry z karpia
- olej
- przyprawy
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety karpia opłucz dokładnie i oczyść ręcznikiem papierowym. Oddziel mięso od skóry. Pałki selera, cebulę i marchew pokrój na mniejsze kawałki. Im drobniej je pokroisz, tym więcej smaku z nich wydobędziesz.
Skóry karpia razem z cebulą, selerem i marchwią wstaw do piekarnika, żeby się upiekły. Bulion będzie miał dzięki temu głęboki smak. Upieczone warzywa wraz ze skórami wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gwiazdki anyżu. Woda nie może wrzeć tylko puszczać oczka, wody nie może też być za dużo, tyle tylko żeby pokryła warzywa i skóry karpia, no może 2 cm ponad, bo w trakcie gotowania woda odparuje.
Mięso karpia zmiel na drobnych oczkach razem z odciśniętą bułką namoczoną wcześniej w mleku, surową białą cebulą i czosnkiem. Przełóż do miski.
Marchewkę zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj jajko (bardzo możliwe, że jajka nie będzie trzeba dodawać, bo zmielone mięso karpia fajnie się klei i bez niego), posiekany koperek, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz do smaku, możesz też dodać odrobinę suszonego lubczyku.
Formuj canelki dwiema łyżkami stołowymi i wrzuć do gotującej się wody o temperaturze maksymalnie 90°C. Po wypłynięciu pulpeciki muszą się gotować nie dłużej niż 2 minuty. Tak przygotowane możemy przechowywać kilka dni w lodówce.
Bulion, jeśli już jest gotowy, czyli aromatyczny, rybny, a warzywa miękkie, można doprawić solą wedle uznania. Podawać na gorąco z pulpecikami wrzuconymi do niego podczas odgrzewania. Ważne, żeby podczas odgrzewania woda nie wrzała.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź