Strzępiel z grilla z papryką i cebulką dymką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Strzępiel
4 filety strzępiela (po 180 g każdy oraz o grubości 2,5 cm)
2 łyżeczki oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sos z marynowanej papryki
½ szklanki czerwonej papryki z puszki lub ze słoika, pokrojonej na cienkie paseczki
około 24 czarnych oliwek marynowanych w oliwie, bez pestek
2 łyżki świeżego soku z cytryny
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie strzępiela
Piekarnik rozgrzać do 80 stopni. Bardzo mocno rozgrzać grill.(Kiedy nie smażę na zewnątrz, używam patelni do grillowania pokrytej teflonem). Natrzeć filety olejem. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć na gorącym grillu i smażyć przez 1 ½ minuty z każdej strony tak, aby na mięsie powstał zrumieniony wzór. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do ciepłego piekarnika aż do chwili podania.
Przygotowanie sosu
W miseczce wymieszać paski papryki, oliwki, dymkę, sok z cytryny i oliwę. Filety rozłożyć na czterech ogrzanych talerzach. Polać sosem i podawać.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W