Strzępiel z grilla z papryką i cebulką dymką

Strzępiel z grilla z papryką i cebulką dymką
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Strzępiel
4 filety strzępiela (po 180 g każdy oraz o grubości 2,5 cm)
2 łyżeczki oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Sos z marynowanej papryki
½ szklanki czerwonej papryki z puszki lub ze słoika, pokrojonej na cienkie paseczki
około 24 czarnych oliwek marynowanych w oliwie, bez pestek
2 łyżki świeżego soku z cytryny
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie strzępiela
Piekarnik rozgrzać do 80 stopni. Bardzo mocno rozgrzać grill.(Kiedy nie smażę na zewnątrz, używam patelni do grillowania pokrytej teflonem). Natrzeć filety olejem. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć na gorącym grillu i smażyć przez 1 ½ minuty z każdej strony tak, aby na mięsie powstał zrumieniony wzór. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do ciepłego piekarnika aż do chwili podania.

Przygotowanie sosu
W miseczce wymieszać paski papryki, oliwki, dymkę, sok z cytryny i oliwę. Filety rozłożyć na czterech ogrzanych talerzach. Polać sosem i podawać.

© Jacques Pepin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA