Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym, podana z krążkami pumpernikla

Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piersi z kaczki pokrój na plastry. Dopraw solą i pieprzem, zalej sokiem ze śliwek.
Przygotuj sos. Figi i śliwki pokrój na ćwiartki. W rondlu rozpuść masło. Dodaj goździki. Wrzuć śliwki i skórkę z pomarańczy. Owoce podsmaż. Dodaj sok z pomarańczy i sok śliwkowy. Śliwki duś na małym ogniu, aż sos się zredukuje i śliwki zmiękną. Na sam koniec dodaj figi.
Kawałki kaczki usmaż na patelni grillowej. Na maśle podsmaż krążki pumpernikla. Kaczkę polej sosem śliwkowo- figowym i podawaj ją z pumperniklem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA