Pierś z kaczki marynowana w soku śliwkowym, podana z krążkami pumpernikla
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- sól
- pieprz
- szklanka świeżego soku śliwkowego
- krążki pumpernikla - według własnego uznania
- łyżka masła
- sos śliwkowo-figowy:
- 1/2 kg świeżych śliwek
- 3 figi
- sok i skórka z pomarańczy
- łyżka masła
- 5 goździków
- 1/2 szklanki soku śliwkowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi z kaczki pokrój na plastry. Dopraw solą i pieprzem, zalej sokiem ze śliwek.
Przygotuj sos. Figi i śliwki pokrój na ćwiartki. W rondlu rozpuść masło. Dodaj goździki. Wrzuć śliwki i skórkę z pomarańczy. Owoce podsmaż. Dodaj sok z pomarańczy i sok śliwkowy. Śliwki duś na małym ogniu, aż sos się zredukuje i śliwki zmiękną. Na sam koniec dodaj figi.
Kawałki kaczki usmaż na patelni grillowej. Na maśle podsmaż krążki pumpernikla. Kaczkę polej sosem śliwkowo- figowym i podawaj ją z pumperniklem.
Przygotuj sos. Figi i śliwki pokrój na ćwiartki. W rondlu rozpuść masło. Dodaj goździki. Wrzuć śliwki i skórkę z pomarańczy. Owoce podsmaż. Dodaj sok z pomarańczy i sok śliwkowy. Śliwki duś na małym ogniu, aż sos się zredukuje i śliwki zmiękną. Na sam koniec dodaj figi.
Kawałki kaczki usmaż na patelni grillowej. Na maśle podsmaż krążki pumpernikla. Kaczkę polej sosem śliwkowo- figowym i podawaj ją z pumperniklem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W