Jabłka pieczone z powidłami śliwkowymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Maryla al dente (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 jabłka szare renety lub antonówki
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- łyżka orzechów włoskich
- 2 goździki
- kawałek cynamonu
- 150 ml Martini Rosato
- 100 g serka mascarpone
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Upraż orzechy. Utłucz w moździerzu 2 goździki i kawałek cynamonu. Połowę orzechów i goździki z cynamonem wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Wydrąż jabłka. Napełnij otwory w jabłkach powidłami z orzechami i przyprawami. Włóż jabłka ciasno do rondelka, podlej szklaneczką Martini Rosato. Przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Piecz ok. pół godziny, aż jabłka będą miękkie. Podaj jabłka posypane prażonymi orzechami z kluseczką z serka mascarpone.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W