Gruszki w syropie waniliowym

Gruszki w syropie waniliowym
Oceń przepis:
70 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • 1,5 twardych gruszek
  • 750 gram cukru
  • 1 litr wody
  • sok z 2 cytryn
  • 2 goździki
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i przyprawy. Wstawić na gaz. Umyte gruszki obrać w całości, pozostawiając ogonki. Duże pokroić na połówki. Małym nożykiem usuną resztki kwiatowe. W misce zalać gruszki sokiem z cytryny. Do gotującego się syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć gruszki do wypieczonych w piekarniku słoików. Zalać syropem sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić. Włożyć słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować około 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA