Gruszki w syropie waniliowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Spiżarnia Maryli (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
Składniki:
- 1,5 twardych gruszek
- 750 gram cukru
- 1 litr wody
- sok z 2 cytryn
- 2 goździki
- laska wanilii
- kawałek kory cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i przyprawy. Wstawić na gaz. Umyte gruszki obrać w całości, pozostawiając ogonki. Duże pokroić na połówki. Małym nożykiem usuną resztki kwiatowe. W misce zalać gruszki sokiem z cytryny. Do gotującego się syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć gruszki do wypieczonych w piekarniku słoików. Zalać syropem sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić. Włożyć słoiki do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować około 15 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W