Camembert zapiekany w chlebku drożdżowym
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 50 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 180 g mąki pszennej typ 650
- 20 g cukru
- 80 ml oleju rzepakowego
- 1 camembert o wadze 250 g
- 1 słoiczek konfitury żurawinowej
- 1 jajko do posmarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju, sera i jajka do smarowania dodać do robota do wyrabiania i wyrabiać przez kilka minut na wolnych obrotach. Po tym czasie wolnym strumieniem, porcjami dodawać olej.
Wyrobić ciasto, aż cały olej zostanie wchłonięty. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg o średnicy około 25 cm. Środek ciasta posmarować konfiturą, na niej ułożyć ser. Boki ciasta zawinąć do środka i zlepić. Paczuszkę z ciasta i sera obrócić i ułożyć na talerzu, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Ser w cieście przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Ponownie posmarować ciasto jajkiem i naciąć wierzch w drobną kratkę.
Piec przez 15 minut. Serwować gorące z konfiturą żurawinową.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź