Bułeczki maślane Hokkaido

Bułeczki maślane Hokkaido
Oceń przepis:
341 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • tangzhong (starter)
  • 40 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
Ciasto:
  • 580 g mąki pszennej typ 750
  • 60 g cukru
  • 12 g soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 20 g świeżych drożdży
  • 260 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
dodatkowo:
  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę i wodę wymieszać na patelni i zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i wystudzić.

Resztę składników razem z przestudzoną zasmażką przełożyć do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast. Wyrabiać na wolnych obrotach przez 3-4 minuty. Dodać 50 g masła i dalej wyrabiać przez 3 minuty na szybszych obrotach.

Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Następnie podzielić na 12 równych części, uformować kule i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut

Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek i zwinąć. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200º C. Bułki posmarować jajkiem rozmąconym  z mlekiem. Piec ok. 15-18 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA