Bułeczki maślane Hokkaido
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- tangzhong (starter)
- 40 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
Ciasto:
- 580 g mąki pszennej typ 750
- 60 g cukru
- 12 g soli
- 10 g mleka w proszku
- 20 g świeżych drożdży
- 260 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g masła
dodatkowo:
- żółtko
- 1 łyżka mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę i wodę wymieszać na patelni i zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i wystudzić.
Resztę składników razem z przestudzoną zasmażką przełożyć do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast. Wyrabiać na wolnych obrotach przez 3-4 minuty. Dodać 50 g masła i dalej wyrabiać przez 3 minuty na szybszych obrotach.
Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Następnie podzielić na 12 równych części, uformować kule i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut
Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek i zwinąć. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200º C. Bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec ok. 15-18 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź