Chleb z kaszą gryczaną i miodem
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
Zakwas:
- 1 łyżka startera zakwasu
- 120 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 120 ml/g wody
Ciasto właściwe - dzień pieczenia:
- 240 g zakwasu
- 150 g mąki pszennej typ 750
- 300 g mąki żytniej typ 720
- ugotowana kasza gryczana około 200 g
- 3 łyżki miodu
- 400 ml/g wody
- 2 łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudzić i schować na noc do lodówki.
Starter wymieszać z 120 g mąki żytniej razowej oraz 120 ml/g wody.
Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe - dzień pieczenia:
Zakwas jest gotowy jeśli jest wyczuwalny lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że ciasto jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę.
Należy odważyć 240 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki do kolejnego pieczenia.
Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto, z wyjątkiem kaszy i miodu. Wyrobić kilka minut w robocie. Pod koniec dodać ugotowaną kaszę i miód.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 3-4 godziny - do pierwszego wyrastania, czyli fermentacji. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę.
Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 20 cm lub jedną długą. Zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta, aby bochenki były równe. Ma to znaczenie przy pieczeniu, używam do tego wagi. Zwilżoną dłonią delikatnie docisnąć i wyrównać powierzchnię ciasta. Odstawić na około 1,5 - 2 h do garowania.
Rozgrzać piekarnik z blachą na spodzie do temperatury 220º C.
Ciasto obsypać u góry mąką i nacechować. Wstawić keksówki do piekarnika i na rozgrzaną blachę wylać kubek zimnej wody. Piec ok. 45 - 50 minut.
Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie jeszcze ciepłe - z foremek i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź