Chleb z kaszą gryczaną i miodem

Chleb z kaszą gryczaną i miodem
Oceń przepis:
264 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
Zakwas:
  • 1 łyżka startera zakwasu
  • 120 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 ml/g wody
Ciasto właściwe - dzień pieczenia:
  • 240 g zakwasu
  • 150 g mąki pszennej typ 750
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • ugotowana kasza gryczana około 200 g
  • 3 łyżki miodu
  • 400 ml/g wody
  • 2 łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem:

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudzić i schować na noc do lodówki.

Starter  wymieszać z 120 g mąki żytniej razowej oraz 120 ml/g wody.

Wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe - dzień pieczenia:

Zakwas jest gotowy jeśli jest wyczuwalny lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że ciasto jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę.

Należy odważyć 240 g zakwasu, resztę przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki do kolejnego pieczenia.

Do zakwasu dodać pozostałe składniki na ciasto, z wyjątkiem kaszy i miodu. Wyrobić kilka minut w robocie. Pod koniec dodać ugotowaną kaszę i miód.

Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 3-4 godziny - do pierwszego wyrastania, czyli fermentacji. Po tym czasie ciasto powinno mieć gąbczastą strukturę. 

Nasmarować masłem dwie keksówki o wymiarach 20 cm lub jedną długą. Zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta, aby bochenki były równe. Ma to znaczenie przy pieczeniu, używam do tego wagi. Zwilżoną dłonią delikatnie docisnąć i wyrównać powierzchnię ciasta. Odstawić na około 1,5 - 2 h do garowania.

Rozgrzać piekarnik z blachą na spodzie do temperatury 220º C.

Ciasto obsypać u góry mąką i nacechować. Wstawić keksówki do piekarnika i na rozgrzaną blachę wylać kubek zimnej wody. Piec ok. 45 - 50 minut.

Po tym czasie wyjąć chleby z piekarnika, następnie jeszcze ciepłe - z foremek i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA