Marynowane grzyby
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- kurki lub podgrzybki
- ¾ litra wody
- ¼ litra octu
- sól
- cukier
- 2 liście bobkowe
- 2-3 ziela angielskie
- gorczyca
- pieprz w ziarenkach
- małe cebulki, ew. plasterki marchewki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby należy porządnie umyć. Następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody, i gotujemy od 10 do 30 minut, w zależności od rodzaju grzyba. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę octu, żeby nie sczerniały. Odsączamy, przelewamy gorącą wodą i studzimy. Zalewa: podgrzewamy wodę, dodajemy do niej plastry cebuli, marchewkę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Na koniec dodajemy ocet. Gotujemy całość ok. 10 minut. Próbujemy, czy nie dodać soli, cukru lub octu. Zalewę studzimy, wyciągamy przyprawy i równo rozkładamy je do słoików razem z grzybkami i zalewamy wystudzoną zalewą. Pasteryzujemy w garnku zakrętką do góry przez jakieś 5-10 min od zagotowania wody.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W