Papryka marynowana

Papryka marynowana
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • po 1 kg papryki czerwonej
  • żółtej i zielonej
  • 1 litr octu winnego 6 procentowego
  • 1 litr wody
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • paczka kolorowego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • 10 małych szalotek
  • kilka gałązek tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna z papryk. Zagotować ocet z wodą cukrem i solą. Pokroić papryki w paski. Obrać szalotki - większe pokroić na ćwiartki, mniejsze pozostawić w całości. Wyłączyć gaz pod zalewą. Do wypieczonych w piekarniku słoiczków włożyć paprykę, szalotki, gałązkę tymianku, listki laurowe. Dosypać kolorowy pieprz i ziarenka ziela angielskiego. Zalać paprykę marynatą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka wyłożonego ściereczką włożyć słoiczki i pasteryzować około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA