Buraczane pęczotto
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 1 szklanka pęczaku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 buraki
- 2 szklanki soku z buraka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sok z cytryny
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki kminku
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane lub olej do podduszenia warzyw
- szczypiorek i pestki dyni do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj warzywa: cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, buraki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Zeszklij cebulę i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodaj marchew, pietruszkę, buraki i pozostałe zioła, podlej niewielką ilością wody i podduś.
Przepłukany pęczak wrzuć do warzyw, podlej sokiem z buraka i duś do miękkości pod przykryciem.
W razie potrzeby podlewaj wrzącą wodą. Na koniec dopraw cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem oraz pestkami dyni i podawaj.
Zeszklij cebulę i czosnek na niewielkiej ilości tłuszczu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Dodaj marchew, pietruszkę, buraki i pozostałe zioła, podlej niewielką ilością wody i podduś.
Przepłukany pęczak wrzuć do warzyw, podlej sokiem z buraka i duś do miękkości pod przykryciem.
W razie potrzeby podlewaj wrzącą wodą. Na koniec dopraw cytryną, solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem oraz pestkami dyni i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dobre dla dzieci
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W