Klopsiki nadziewane warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 nieduża pietruszka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- po łyżeczce majeranku, oregano i kminku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- odrobina syropu klonowego (do złamania smaku)
- masło klarowane
- warzywa, np. brokuł, kalafior, brukselka, pomidorki koktajlowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę obierz i drobno posiekaj.
Uduś cebulę z warzywami w niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli.
Wystudź, dodaj do mielonego mięsa, dołóż przyprawy, świeże zioła, sos pomidorowy oraz kapkę syropu klonowego. Dopraw solą i pieprzem.
Podziel masę na dwanaście równych części, uformuj płaskie placki i zawijaj w nie cząstki warzyw podgotowanych na parze (pomidorków nie podgotowujemy).
Zapiecz klopsiki w piekarniku w temperaturze 190ºC przez ok 30 minut.
Podawaj całe (z niespodzianką w środku) lub przekrojone na pół. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Uduś cebulę z warzywami w niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli.
Wystudź, dodaj do mielonego mięsa, dołóż przyprawy, świeże zioła, sos pomidorowy oraz kapkę syropu klonowego. Dopraw solą i pieprzem.
Podziel masę na dwanaście równych części, uformuj płaskie placki i zawijaj w nie cząstki warzyw podgotowanych na parze (pomidorków nie podgotowujemy).
Zapiecz klopsiki w piekarniku w temperaturze 190ºC przez ok 30 minut.
Podawaj całe (z niespodzianką w środku) lub przekrojone na pół. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dobre dla dzieci
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W