Sałatka z rukwi wodnej z jajkiem

Sałatka z rukwi wodnej z jajkiem
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu białego
  • garść rukwi wodnej
  • kilka kawałków dyni piżmowej
  • 1 łyżeczka Garam Masali
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ szalotki pokrojonej w cienkie piórka
  • Dressing:
  • ½ łyżeczki harissy - pasty z ostrej papryczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki z sosu i odstaw.
Pokrojoną dynię wymieszaj z oliwą z oliwek, solą oraz Garam Masalą i piecz w temp. 180 stopni, aż kawałki dyni będą miękkie. Następnie wyciągnij z piekarnika.
W rondelku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu i szczyptę soli. Rozbij jajka w miseczce. Za pomocą łyżki zrób wir w rondelku i wlej jajko w ten wir. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Wyciągnij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz na papierze ręcznikowym.
Umytą rukiew ułóż na talerzu, dodaj jeszcze ciepłe kawałki dyni, szalotkę, jajko i polej całość sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA