Sałatka z rukwi wodnej z jajkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka octu białego
- garść rukwi wodnej
- kilka kawałków dyni piżmowej
- 1 łyżeczka Garam Masali
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½ szalotki pokrojonej w cienkie piórka
- Dressing:
- ½ łyżeczki harissy - pasty z ostrej papryczki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki z sosu i odstaw.
Pokrojoną dynię wymieszaj z oliwą z oliwek, solą oraz Garam Masalą i piecz w temp. 180 stopni, aż kawałki dyni będą miękkie. Następnie wyciągnij z piekarnika.
W rondelku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu i szczyptę soli. Rozbij jajka w miseczce. Za pomocą łyżki zrób wir w rondelku i wlej jajko w ten wir. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Wyciągnij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz na papierze ręcznikowym.
Umytą rukiew ułóż na talerzu, dodaj jeszcze ciepłe kawałki dyni, szalotkę, jajko i polej całość sosem.
Pokrojoną dynię wymieszaj z oliwą z oliwek, solą oraz Garam Masalą i piecz w temp. 180 stopni, aż kawałki dyni będą miękkie. Następnie wyciągnij z piekarnika.
W rondelku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu i szczyptę soli. Rozbij jajka w miseczce. Za pomocą łyżki zrób wir w rondelku i wlej jajko w ten wir. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Wyciągnij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz na papierze ręcznikowym.
Umytą rukiew ułóż na talerzu, dodaj jeszcze ciepłe kawałki dyni, szalotkę, jajko i polej całość sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W