Pad thai
Oceń przepis:
Przygotował:
Ewa Chodakowska
- Seria kulinarna:
- Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania dietetyczne
- Kaloryczność:
- 350 kcal.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 30 ml czyli ok. 2 łyżek sosu rybnego
- 8 krewetek black tiger
- 30 g orzeszków ziemnych niesolonych, niskotłuszczowych
- 100 g kiełki fasoli mung
- 1 chili
- 1 cebula biała
- 1 dymka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrany czosnek pokrój na cienkie paseczki, cebulę w słupki, a tofu w kostkę 1cm i wrzuć wszystko do woka lub głębokiej patelni, wlej z olej ryżowy i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona, a tofu złociste.
Do garnka z wrzącą wodę wrzuć makaron ryżowy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al. dente i odcedź. Zazwyczaj wystarczy ok. 3-5 minut.
W tym czasie pokrusz orzeszki w moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa. Na patelnię wlej sos rybny (pamiętaj, aby go nie wąchać), sos sojowy, cukier i wymieszaj z podsmażoną cebulą.
Następnie dodaj obrane krewetki, odcedzony makaron, połowę pokruszonych orzeszków, kiełki fasoli mung, posiekane chili oraz cebulę dymkę pokrojoną na 3cm odcinki i ponownie wymieszaj.
Makaron pad thai podawaj od razu, skropiony sokiem z limonki i posypany orzeszkami ziemnymi.
Na koniec, zanim przełożysz go na talerze, możesz wbić jeszcze jajko, wymieszać, aż się zetnie i podać. Dzięki temu pad thai będzie bardziej kremowy i klejący.
Do garnka z wrzącą wodę wrzuć makaron ryżowy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al. dente i odcedź. Zazwyczaj wystarczy ok. 3-5 minut.
W tym czasie pokrusz orzeszki w moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa. Na patelnię wlej sos rybny (pamiętaj, aby go nie wąchać), sos sojowy, cukier i wymieszaj z podsmażoną cebulą.
Następnie dodaj obrane krewetki, odcedzony makaron, połowę pokruszonych orzeszków, kiełki fasoli mung, posiekane chili oraz cebulę dymkę pokrojoną na 3cm odcinki i ponownie wymieszaj.
Makaron pad thai podawaj od razu, skropiony sokiem z limonki i posypany orzeszkami ziemnymi.
Na koniec, zanim przełożysz go na talerze, możesz wbić jeszcze jajko, wymieszać, aż się zetnie i podać. Dzięki temu pad thai będzie bardziej kremowy i klejący.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W