Jakubiakowe gołąbki krużewnieckie

Gołąbki krużewnieckie
Oceń przepis:
96 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 300 g zmielonych, ugotowanych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • litr bulion
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. W maszynce do mielenia zmiel mięso, ugotowane ziemniaki, kaszę i czosnek. Wszystkie zmielone składniki przełóż do miski, dodaj jajko.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na łuszczu i dodaj do farszu. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj liście kapusty. Z kapusty wytnij głąb. Liście włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Następnie osusz kapustę i wytnij z liści twarde cześć.

W każdy liść zawiń porcję farszu. Tak przygotowane gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, przykryj i wstaw do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni do momentu, aż kapusta będzie miękka, a gołąbki przyrumienione z wierzchu.

Przygotuj sos. Pomidory obierz ze skóry i drobno posiekaj, przełóż do miski. Dodaj czosnek, koperek, jogurt. Sos dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj z sosem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA