Jakubiakowe gołąbki krużewnieckie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Gołąbki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- główka białej kapusty
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 300 g zmielonych, ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- jajko
- sól
- pieprz
- litr bulion
Sos:
- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- koperek
- 2 łyżki jogurtu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj farsz. W maszynce do mielenia zmiel mięso, ugotowane ziemniaki, kaszę i czosnek. Wszystkie zmielone składniki przełóż do miski, dodaj jajko.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na łuszczu i dodaj do farszu. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj liście kapusty. Z kapusty wytnij głąb. Liście włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Następnie osusz kapustę i wytnij z liści twarde cześć.
W każdy liść zawiń porcję farszu. Tak przygotowane gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, przykryj i wstaw do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni do momentu, aż kapusta będzie miękka, a gołąbki przyrumienione z wierzchu.
Przygotuj sos. Pomidory obierz ze skóry i drobno posiekaj, przełóż do miski. Dodaj czosnek, koperek, jogurt. Sos dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj z sosem. Smacznego!
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na łuszczu i dodaj do farszu. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj liście kapusty. Z kapusty wytnij głąb. Liście włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Następnie osusz kapustę i wytnij z liści twarde cześć.
W każdy liść zawiń porcję farszu. Tak przygotowane gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, przykryj i wstaw do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni do momentu, aż kapusta będzie miękka, a gołąbki przyrumienione z wierzchu.
Przygotuj sos. Pomidory obierz ze skóry i drobno posiekaj, przełóż do miski. Dodaj czosnek, koperek, jogurt. Sos dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj z sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W