Rolada biszkoptowa z jeżynami
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 jaja
- 200 g cukru pudru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml śmietanki kremówki
- 250 g jeżyn
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- olej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ubij jajka z cukrem pudrem na gładką, jasną, puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na blasze rozłóż papier pergaminowy wysmarowany tłuszczem i na tym rozsmaruj masę biszkoptową. Piecz 8-10 minut w piekarniku o temp 190 st.C. Natychmiast po upieczeniu odwróć ciasto, oderwij papier i przykryj ściereczką. Ubij śmietankę na pianę i dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Rozsmaruj śmietanę na biszkopcie. Na skraju ułóż jeżyny i zwiń roladę. Odstaw zawiniętą roladę do lodówki by ściągnęła. Podawaj pokrojoną w plastry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W