Domowa pasta warzywna

Domowa pasta warzywna
Oceń przepis:
132 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • świeży rozmaryn
  • 100 g orzechów włoskich.
  • oliwa z oliwek
  • duży pęczek pietruszki
  • cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180º C.

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać rozmaryn, przyprawić solą pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut.

Orzechy przesypać na małą blaszkę do pieczenia i również wstawić do piekarnika na 10-12 minut.

Po upieczeniu wystudzić orzechy i warzywa. Następnie zmiksować w blenderze kielichowym, najpierw orzechy i natkę pietruszki. Dodać do nich warzywa i ponownie zmiksować wszystko razem. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodać oliwy z oliwek. Pastę przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA