Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym

Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 opakowanie jagód mrożonych Hortex
  • 1 opakowanie malin mrożonych Hortex
  • 3 łyżki żelatyny
  • sok z połówki cytryny
  • ok. 100 g cukru
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
Lukier różany:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody różanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i solą, po rozpuszczeniu wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy. Tak przygotowaną masę przekładamy do miski od robota, dodajemy po jednym jaju i miksujemy.
Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni przez ok. 25-30 minut.
Owoce podgrzewamy z cukrem, następnie blendujemy, przecieramy przez sito. Żelatynę zalewamy wodą, dodajemy do przetartych owoców, podgrzewamy i studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dolewamy masę owocową, przekładamy do rękawa cukierniczego i schładzamy.
Cukier puder łączymy rózgą lub kulą z trzema łyżkami wody różanej. Upieczone ciasto po kilku minutach przekrawamy, wyciskamy krem owocowy i dekorujemy lukrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA