Czekoladowa framboise

Czekoladowa framboise
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 330 g czekolady deserowej
  • 175 ml niesłodzonego
  • przetartego piure malinowego
  • 100 g cukru
  • 225 g niesolonego masła
  • 5 jajek
  • łyżka likieru malinowego lub kirschu
  • miarka ubitej gęstej śmietany
  • świeże maliny do ozdoby

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C i zagotować w czajniku wodę do kąpieli wodnej.
Przygotowanie framboise: umieścić czekoladę, puree malinowe i cukier w kąpieli wodnej, zagrzać, żeby się roztopiły, po czym zagotować, żeby zgęstniały. Wmieszać masło po kawałku. Wyjąć z kąpieli wodnej i wbić jajka, po jednym. Przecedzić do miski.
Wstawić miskę do odpowiednio dużego garnka, nalać wody i piec, aż masa wyrośnie i stężeje, przez ok. 45 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Ciasto się skurczy. Zakryć i schłodzić przez noc.
Pokryć schłodzone ciasto cienką warstwą bitej śmietany i świeżymi malinami (zaczynając od dołu, na całej powierzchni).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA