Czekoladowa framboise
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 330 g czekolady deserowej
- 175 ml niesłodzonego
- przetartego piure malinowego
- 100 g cukru
- 225 g niesolonego masła
- 5 jajek
- łyżka likieru malinowego lub kirschu
- miarka ubitej gęstej śmietany
- świeże maliny do ozdoby
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175°C i zagotować w czajniku wodę do kąpieli wodnej.
Przygotowanie framboise: umieścić czekoladę, puree malinowe i cukier w kąpieli wodnej, zagrzać, żeby się roztopiły, po czym zagotować, żeby zgęstniały. Wmieszać masło po kawałku. Wyjąć z kąpieli wodnej i wbić jajka, po jednym. Przecedzić do miski.
Wstawić miskę do odpowiednio dużego garnka, nalać wody i piec, aż masa wyrośnie i stężeje, przez ok. 45 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Ciasto się skurczy. Zakryć i schłodzić przez noc.
Pokryć schłodzone ciasto cienką warstwą bitej śmietany i świeżymi malinami (zaczynając od dołu, na całej powierzchni).
Przygotowanie framboise: umieścić czekoladę, puree malinowe i cukier w kąpieli wodnej, zagrzać, żeby się roztopiły, po czym zagotować, żeby zgęstniały. Wmieszać masło po kawałku. Wyjąć z kąpieli wodnej i wbić jajka, po jednym. Przecedzić do miski.
Wstawić miskę do odpowiednio dużego garnka, nalać wody i piec, aż masa wyrośnie i stężeje, przez ok. 45 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Ciasto się skurczy. Zakryć i schłodzić przez noc.
Pokryć schłodzone ciasto cienką warstwą bitej śmietany i świeżymi malinami (zaczynając od dołu, na całej powierzchni).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W