Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kg małych
- umytych kalmarów
- 3 łyżki oliwy
- 1 duża
- pokrojona cebula
- 4 – 6 średnich
- pokrojonych pomidorów
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka zwana ptasim językiem (langues d’oisseaux)
- 250 ml wytrawnego
- białego wina
- 1 liść laurowy
- garść świeżych liści tymianku
- szczypta szafranu (niekonieczne)
- sól i pieprz
- 100 g czarnych oliwek
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z cytryny
- 1/4 szklanki posiekanej pietruszki do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój kalmara tak, aby powstały krążki. Podgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu i podsmaż kalmary mieszając od czasu do czasu. Wyjmij je i odłóż. Dodaj łyżkę oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, czosnek i papryczkę. Duś 10 min. Wrzuć ponownie kalmary do rondla. Zalej winem, dodaj liść laurowy, tymianek i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś, aż krążki kalmarów zmiękną, czyli ok. 40 min. Wyjmij papryczkę (jeśli uda ci się ją znaleźć!) i liść laurowy. Dodaj oliwki i skórkę z cytryny. Gotuj bez przykrycia przez 10 min. Danie powinno być całkiem rzadkie, ale nie tak, jak zupa. Dodaj trochę soku z cytryny. Dopraw, jeśli chcesz. Przełóż gulasz z kalmarów do miski, udekoruj pietruszką i podaj z chrupiącym chlebem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W