Podwędzane langustynki z orzechami laskowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 5)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 16 obranych ogonów langustynek
- 1 łyżka masła
- świeże gałązki wrzosu
- sól
- 16 świeżych orzechów laskowych
- kwiaty gorczycy łąkowej
- 200 g malin
- 200 g kurek
- 1 jabłko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Langustynki smażyć na maśle na rozgrzanej patelni przez 45 sekund, delikatnie posolić, wyłożyć do miseczki.
Gałązki wrzosu umieścić w garnku i wstawić na ogień. Za pomocą palnika do flambirowania podpalić gałązki – mają lekko dymić. Na wierzchu ustawić miseczkę z langustynkami, zakryć pokrywką. Podwędzać przez mniej więcej 2 minuty.
Na reszcie masła usmażyć kurki, posolić.
Jabłko pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na półmisku. Podawać langustynki i kurki na plasterkach jabłka, przybrane orzechami (część przekroić na pół, część zostawić w całości), malinami i kwiatami gorczycy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W