Podwędzane langustynki z orzechami laskowymi

Podwędzane langustynki z orzechami laskowymi
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 5)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 16 obranych ogonów langustynek
  • 1 łyżka masła
  • świeże gałązki wrzosu
  • sól
  • 16 świeżych orzechów laskowych
  • kwiaty gorczycy łąkowej
  • 200 g malin
  • 200 g kurek
  • 1 jabłko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Langustynki smażyć na maśle na rozgrzanej patelni przez 45 sekund, delikatnie posolić, wyłożyć do miseczki.

Gałązki wrzosu umieścić w garnku i wstawić na ogień. Za pomocą palnika do flambirowania podpalić gałązki – mają lekko dymić. Na wierzchu ustawić miseczkę z langustynkami, zakryć pokrywką. Podwędzać przez mniej więcej 2 minuty.
Na reszcie masła usmażyć kurki, posolić.

Jabłko pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na półmisku. Podawać langustynki i kurki na plasterkach jabłka, przybrane orzechami (część przekroić na pół, część zostawić w całości), malinami i kwiatami gorczycy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA