Ośmiorniczki w czerwonym winie
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.7)
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)
- 3/4 szklanki oleju
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 posiekana cebula
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 posiekany pomidor bez skórki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- sól
- ocet balsamico
- cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący, strzelający olej. Smażyć ok 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją, to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody. Ośmiorniczki odcedzić. W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, wino i przyprawy, zagotować. Po 10 minutach gotowania dodać ośmiorniczki i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i spójny, a ośmiorniczki będą miękkie. Uzupełnić przyprawy. Jeżeli ośmiorniczki są miękkie, a sos wciąż rzadki, należy odcedzić ośmiorniczki, sos zredukować i gdy jest gęsty ponownie połączyć.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W