‘Nduja vongole
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Owoce morza
- Ilość osób:
- 1
- Kaloryczność:
- 556 kcal.
Składniki:
-
150 g suszonego linguine
- 500 g małży
- 20 g kiełbasy ‘njuda
- ½ pęczka pietruszki płaskolistnej (15 g)
- 100 ml wina różowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odsącz minutę wcześniej i zachowaj wodę z gotowania.
W międzyczasie sprawdź małże. Wyrzuć te, które nie są szczelnie zamknięte. Porwij kiełbasę ‘nduja na kawałki i wrzuć na dużą, zimną patelnię, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, ustaw średni ogień i poczekaj, aż kiełbasa się roztopi. Tymczasem posiekaj drobno pietruszkę (razem z łodygami). Dodaj na patelnię większość pietruszki, małże i wino. Przykryj. Po 3, 4 minutach małże zaczną się otwierać. Potrząsaj patelnią, aż otworzą się wszystkie, zdejmij patelnię z ognia i wyrzuć nadal zamknięte muszle.
Wymieszaj odsączony makaron z małżami i odrobiną wody po makaronie. Gotuj przez minutę. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Nałóż danie na talerz i skrop oliwą extra virgin. Posyp resztą pietruszki i wcinaj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź