Tort z carbonary
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie and Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 300 g suchego spaghetti
- oliwa
- 100 g resztek sera, jak parmezan, cheddar czy gruyère
- 3 duże jajka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g gotowanej wędzonej szynki
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180º C. Spaghetti ugotuj w osolonym wrzątku, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź, odstaw do odparowania i wystygnięcia na durszlaku. Tortownicę o średnicy 20 cm z wyjmowanym dnem natłuść oliwą i posyp cienką warstwą startego sera.
Spaghetti po wystygnięciu przełóż do miski, rozdziel delikatnie nitki, wlej roztrzepane jajka i śmietankę, wsyp porządną szczyptę czarnego pieprzu. Dodaj pokrojoną szynkę, starty ser i posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj, potrząsając miską, umieść spaghetti w tortownicy. Zapiekaj przez 35 minut, aż wierzch nabierze złocistej barwy. Po wyjęciu odstaw na 3 minuty, a następnie ostrożnie przejedź pewnym ruchem nożem wokół ścianek i zwolnij klips tortownicy. Podawaj z mieszanką sałat z cytrynowym dressingiem.
Wskazówki:
Możesz tu nieźle namieszać – ten przepis to świetna baza do wykorzystania sezonowych pyszności: od groszku i szparagów wiosną po jesienne grzyby czy kawałki pieczonej dyni piżmowej.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź