Wieprzowina pieczona na węglach z cienkim makaronem ryżowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 500 g karkówki
- pokrojonej na poprzeczne plastry o grubości 3 mm
- 6 białych części dymki
- posiekanych i utartych w moździerzu na pastę
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 250 g makaronu ryżowego
- 5 listków miety
- pokrojonych
- 5 listków pachnotki
- pokrojonych
- 1 ogórek - wąż
- 2 garści kiełków fasolki mung
- 4 łyżki oleju
- aromatyzowanego dymką
- 4 łyżki prażonej szalotki
- 4 łyżki pokruszonych prażonych fistaszków
- ½ szklanki sosu do maczania
- 12 bambusowych patyczków do szaszłyków
- namoczonych na 20 minut w wodzie lub 12 pałeczek
- rozszepionych na pół
- do 2/3 długości
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać cukier, sos rybny, miód i pieprz. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać roztartą dymkę, i czosnek. Włożyć plastry mięsa, wymieszać, by pokryły się marynatą. Nalać na wierzch warstewkę oleju roślinnego, żeby nie uciekały aromaty. Zakryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na dwie godziny, a najlepiej marynować przez noc. Nawlec mięso na patyczki lub wsunąć plastry w rozszczepione pałeczki. Piec na średnio rozgrzanych węglach 1-2 minuty z każdej strony. Wermiszel podzielić na 4-6 miseczek, posypać ziołami, dodać słupki ogórka, kiełki, położyć 1-2 szaszłyczki. Polać każdą miseczkę dwiema łyżkami sosu do maczania (patrz: osobny przepis), łyżeczką oleju aromatyzowanego dymką, posypać prażonymi szalotkami i fistaszkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W